آبیاری قطرهای چیست؟
آبیاری قطرهای یا Drip irrigation روشی برای آبیاری موضعی یا میکرو در صنعت کشاورزی محسوب میشود. در این روش آب میتواند با فشار بسیار کم و به کمک تجهیزات مختلفی بهصورت روزنهای، قطرهقطره به ریشه گیاهان برسد. در این روش مساحت و همچنین عمق کمی از خاک خیس خواهد شد.
برای اجرای این روش ما به تجهیزات مختلفی نیاز داریم که لیست آنها عبارت است از:
- تانک کود
- لوله اصلی
- فیلتراسیون
- لوله آبرسانی
- قطرهچکانها
- شیر کنترل فشار
- سیستم بک واش
- لولههای آبیاری قطرهای
- پمپ یا منبع آب تحت فشار
- لولههای جانبی یا لولههای فرعی (که به آنها لترال هم گفته میشود)
مزایا آبیاری قطره ای :
یک سیستم آبیاری قطرهای به علت کاربرد موثر آب و نیروی کارگر دارای مزایای آگرونومیکی ، آگروتکنیکی و اقتصادی منحصر به فرد است .
صرفه جوئی در میزان آب و هزینهها :
آبیاری قطرهای هزینههای بهره برداری را کاهش میدهد و این مسئله اساسی در این روش جدید است . سیستمهای قطره ای به آب کمتری نسبت به سایر سیستم های متداول آبیاری نیاز دارد . مثلاً در باغات درختان جوان ، آبیاری با سیستم قطرهای تنها نصف آب مورد نیاز آبیاری بارانی یا سطحی مصرف میکند.
عملیات زراعی آسانتر :
از آنجا که بیشتر سطح خاک هرگز با آبیاری قطرهای خیس نمیشود ، رشد علف هرز کاهش مییابد . در نتیجه هزینه کارگر و مواد شیمیایی برای کنترل علف هرز پائین میآید .
به کارگیری آب شور :
آبیاریهای مکرر رطوبت خاک را در حدی نگه میدارد که بین دو حالت خیلی خشک و خیلی ترنوسان نمی کند و بیشتر قسمت های خاک از هوای کافی برخوردار است . خیس ماندن خاک بین آبیاریها ، نمکهای موجود در محلول را رقیق تر نگه میدارد . بهمین جهت در سیستم قطره ای میتوان از آب با شوری بیشتری نسبت به سایر روشهای آبیاری استفاده کرد .
" برای خرید و مشاهده محصولات و تجهیزات آبیاری قطره ای کلیک کنید "
معایب آبیاری قطره ای
هزینه نسبتاً بالا ، گرفتگی قطره چکانها ، ایجاد شوری موضعی و پخش نا منظم و لکه لکه ای رطویت خاک از معایب اصلی سیستم های آبیاری قطره ای بشمار می آیند .
یکنواختی :
بیشتر قطره چکانهای قطره ای دارای فشار سرویس پائینی هستند ( 3 تا 20 پی اس آی ) . اگر مزرعه دارای شیب تندی باشد ، دبی قطره چکان در خلال آبیاری تا حدود 50 درصد پیش بینی شده تغییر کرده و بعد از بستن آب ، قطره چکانهای پائین تر همچنان به تخلیه آب ادامه می دهند . برخی گیاهان بیشتر و گیاهان دیگر کمتر آب دریافت می کنند .
تجمع نمک :
نمکها در سطح خاک تجمع یافته و خطر بالقوه ای برای گیاه فراهم می سازد زیرا بارانهای سبک املاح را به ناحیه ریشه گیاه منتقل می سازد . بنابراین ، وقتی بعد از دوره تجمع نمک باران می آید ، آبیاری بایستی طبق برنامه ادامه یابد تا به اندازه 5 سانتی متر باران وارد خاک شود و نمکها را از ناحیه ریشه گیاه خارج سازد.
گرفتگی :
چون خروجی فطره چکانها بسیار ریز هستند ، ذرات معدنی یا آلی موجب گرفتگی آنها می شوند . گرفتگی باعث کاهش دبی تخلیه ، غیر یکنواختی پخش آب و در نتیجه صدمه به گیاه می گردد . در برخی موارد ، ذراتی در آب آبیاری موجود است و قبل از ورود به شبکه لوله ها تصفیه نمی شود . در موارد دیگر ، ذرات در داخل خط لوله یا با تبخیر آب از روزنه قطره چکانها بین آبیاریها وارد آب می شوند.
شرایط خاک :
بعضی خاکها دارای سرعت نفوذ نهایی کافی برای دریافت دبی تخلیه قطره چکانها نبوده و تولید روان آب یا شرایط ماندابی می نمایند . با دبی تخلیه 1 گالن برساعت ، خاک بایستی دارای سرعت نفوذ نهایی 5/0 اینچ بر ساعت باشد تا قطر دایره تر شده در اطراف قطره چکاناز 2 فوت تجاوز نکند . معمولاً خاکهای شنی ، بویژه با لایه بندی افقی اندک ، برای آ بیاری قطره ای بسیار مناسب می باشند.
چند نوع آبیاری قطرهای وجود دارد؟
شاید جالب باشد که بدانید روش قطرهای خود انواع مختلفی دارد و نمیتوان از یک مدل تجهیزات و نصب آبیاری قطره ای برای تمامی انواع بهره برد. در ادامه این انواع مختلف را به شما معرفی خواهیم کرد.
- آرایش دوردیفه: در این روش از ۲ لوله ۱۶میلیمتری استفاده خواهد شد.
- آرایش تکردیفه: این روش همانند روش دوردیفه است اما در آن از یک لوله ۱۶میلیمتری استفاده خواهد شد.
- آرایش حلقهای: از این روش معمولا برای کشت درختان جوان استفاده خواهد شد. اگر بخواهیم برای درختان مسن استفاده کنیم تعداد قطرهچکانها بیشتر میشود.
- آرایش سفالی: در این روش بهجای استفاده از قطرهچکان از سفال یا کوزههای خاصی استفاده میشود.
- آرایش نواری: در این روش از تیپ یا نوارهایی با ضخامت کم برای آبیاری استفاده خواهد شد.
جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید